VISUEEL DENKEN, HOE DOEN WE DAT?

Tips voor Visueel denken

Laatst werd ik mij bewust van een heel nieuw concept wat tegenwoordig erg populair is onder generatie Y. Dat we niet meer om lifestyle tracking heen kunnen de laatste tijd is wel duidelijk. Zo houdt iedereen tegenwoordig niet alleen hun gezondheid en conditie bij via apps als Nike Run, Evi en stappentellers, ook de populaire Apple Watches zijn bijna niet meer weg te denken. Toch is het me opgevallen dat alles wat we de afgelopen 15 jaar hebben geprobeerd te digitaliseren aan de hand van apps, nu weer naar de offline wereld lijkt te verschuiven. Je komt nu in boekhandels dan ook enorm veel materialen tegen om je offline creativiteit te vergroten, zoals kleurboeken voor volwassenen en allerlei tools voor het beoefenen van kalligrafie. Zo viel mijn oog op de immens populaire ‘bullet journal’.

Vol bewondering heb ik staan kijken naar de mogelijkheden van de bullet journal: een boekje die je zelf op creatieve manier vult om zo niet alleen je dagelijkse taken en afspraken bij te kunnen houden, maar ook je gewoontes en doelen te kunnen ‘tracken’. Het ‘bullet journaling’ is in eerste instantie vooral een systeem om op productieve wijze to-do lists af te kunnen werken, maar door de unieke creaties is het ook een uitlaatklep voor de bullet journalist. Wat me hier het meest van fascineert is het feit dat generatie Y dus niet langer afhankelijk is van digitale tools, maar zelf gaat nadenken over hoe bepaalde data offline kan worden gevisualiseerd. Maar wat houdt visualiseren nu eigenlijk in?

Bullet Journal by Rachel Kabelaar

Credits: Pascalle Karthaus

Wat is visualiseren en waarom doen we het?

Onlangs kocht ik het mega inspirerende boek ‘Visual Thinking’ van Willemien Brand. Zij weet op onwijs sterke wijze uit te leggen wat visualisatie nu precies inhoudt en wat we eraan hebben. In de basis is visualiseren het omzetten van gedachten en feiten in beeld. Dit kun je doen door te tekenen/schetsen, maar ook door middel van visualisatie tools. Zo kun je er door middel van het visualiseren van jouw gedachten en feiten voor zorgen dat bepaalde processen duidelijker worden en kunnen ze beter worden uitgelegd. Het is dan ook niet voor niets dat veel bedrijven gebruik maken van visualisatie tools: door de grote hoeveelheden informatie waar bedrijven dagelijks mee te maken krijgen, is het bijna niet meer mogelijk om al deze informatie snel te kunnen verwerken als deze niet gevisualiseerdwordt. Bedrijven moeten immers snel kunnen schakelen, wat niet mogelijk is wanneer er sprake is van een ‘information overload’. Door de belangrijkste informatie te visualiseren, kan informatie sneller worden verwerkt en zal er worden ingespeeld op het creatieve vermogen van teams. Visualiseren is dus niet alleen effectief, maar ook nog eens efficiënt.

Wat gebeurt er dan precies wanneer we gaan tekenen om te visualiseren? Volgens Brand zetten we daarmee onze gedachten op een rijtje en kunnen we complexe informatie versimpelen zodat deze beter te begrijpen is. Ook zorgt het ervoor dat er verschillende perspectieven naar voren komen: de een visualiseert op een compleet andere manier dan de ander, wat verschillende invalshoeken voor hetzelfde onderwerp kan opleveren. Door informatie op een creatieve wijze aan anderen te presenteren, zullen zij langer geboeidblijven en zul je niet alleen hun hoofden, maar ook hun harten aanspreken. Dit doe je door visuals te creëren die niet alleen creatief zijn, maar ook passie voor wat je probeert uit te dragen uitstralen.

Visual thinking’ bij Present Savvy

Omdat visueel denken mensen helpt om hun gedachten op een rijtje te zetten en tot nieuwe inzichten en ideeen te komen, staat ‘visual thinking’ bij ons hoog in het vaandel. Wij willen onze klanten dan ook graag helpen bij het komen tot nieuwe inzichten. Niet alleen bieden wij daarom workshops aan in visual thinking, ook ondersteunen wij geregeld meetings en events door hierbij visueel te notuleren. Een voorbeeld hiervan vind je in de blog over het Uspire evenement wat we laatst hebben bijgewoond.

MORE

BLOGS & ARTICLES

Let’s Work Together

Ontbreekt het je aan creativiteit, inspiratie, tijd of weet je gewoon even niet hoe je jouw presentatie moet aanpakken? Of Gewoon nieuwsgierig? Stuur mij gerust een berichtje!

Ik kijk er naar uit om samen te werken.

LET’S TALK
2019-02-16T15:01:26+00:00

Taal (language):

Recent Posts

Ontbreekt het je aan creativiteit, inspiratie, tijd of weet je gewoon even niet hoe je jouw presentatie moet aanpakken? Of Gewoon nieuwsgierig? Stuur mij gerust een berichtje! Ik houd zelf niet zo van standaard formulieren.

Ik kijk er naar uit om samen te werken.

CONTACT DETAILS

+31 (0)70 221 0459

Mandy@presentsavvy.com

Westvliegweg 65E, 2495 AA, Den Haag